top of page

Тишината - враг или приятел?

Ако срещаш в себе си и положителното и отрицателното за тишината, прочети редовете по-долу.

Започвам темата с уговорката, че говоря и споделям от личен опит и преживяване.

През последните години преминах през много вътрешни трансформации в търсене на пътя ми. Хората, които ме познават обикновено ме определят като общителна, супер социална, бъбрива и енергична. И да, прави са, от части. Аз съм класически 97% екстроверт, обичащ да е сред хората, в центъра на случващото се. Обаче, заедно с всичко това съм и много емоционална, чувствителна и нежна. Не използвам думата емпат или съчувстваща, състрадателна по ред причини, които друг път ще обсня, но на кратко - да, тези думи са вярни за мен, но не ме описват напълно. Затова не ги и използвам да се определям с тях.


Защо това обаче е важно? Защото открих, че с цялата тази палитра от емоции и чувства в мен, тишината ми се явява много добра приятелка.


За да бъда напълно откровена, веднъж, когато съзнателно оставах в тишина, чух отвътре един глас "Къде беше досега...?" Да си призная, заболя ме. Защото осъзнах, че бъдейки екстроверт, навън, там за всички, не бях, вътре, за един човек, за себе си...


От постоянното препускане и проектиране навън, постоянната комуникация пак навън, не се бях научила да общувам навътре. И тишината ми дава това общуване. Започнах да се чувам, да се усещам. Започнах и да си мълча и от вътре и от вън. За човек, вечно прекарващ времето си с другите е много трудно да се обясни с думи преживяването вътре.


И все пак, като човек обичащ думите и употребата им стигам до:

  • Спокойствие

  • Притихване

  • Мир

  • Творчество

И не винаги тишината ми е приятел, но е наистина много удовлетворяващо да опознаеш още една душа, и то не коя да е, а най-важната в твоя живот, твоята собствена.


И защо пиша всичко това?


За да те подтикна, точно теб, да прекарваш повече време със себе си. Няма по-ценно от това.


Защото ДАРЪТ в твоя живот си си ТИ! Виж се, чуй се, запознай се със себе си и прекарай време в тишина със себе си. И спри да търсиш тишината враг или приятел е. Позволи си да се запознаеш с нея и със себе си!

Recent Posts

See All
bottom of page