top of page

Защо Странна птица?

В тази статия споделям защо страницата ми, моето пространство, се казва "странна птица" - доводите ми могат да те изненадат, а кой знае - може би вече си се досетил за причината.. :)


Ех, знаех си, че този момент ще дойде. Не че отлагах обяснението, просто тайнствата ме привличат! Сега като се замисля нещата, които са ми резонирали през годините, дори и мистични да са били, мигът в който задълбая в тях мистиката, булото се сваля, но въпреки това трепетът към тях остава. Надявам се моите последователи да не изгубят интерес след моето споделяне. Какво пък - все някой може да остане разочарован, друг пък - точно обратното - може именно от споделянето да се очарова.

За мен честността винаги е била важна, а ако ти, драги ми читателю проявяваш още любопитство към мен, то аз с удоволствие ще ти отговоря.


Нека да се върна на темата - защо "странна птица"? За мен сякаш беше ясно, въпреки че не стоеше на съзнателно ниво първоначално името. Но когато реших да събера моите знания и умения на едно място в сайт и във фейсбук страница си отдадох миг - два да помисля - кое е нещото, което ме определя, което може да ме обобщи един вид. Кои са думите, които ме описват и които ползвам най-често. Тогава си дадох сметка, че аз често се описвах през годините като "странна". Тъжно, но факт, повечето хора сякаш позволиха да бъдат погълнати от проблемите, грижите и недоволството си, а аз не. Не ме разбирайте погрешно - и аз си имам трудните мигове, (все по-рядко) дни и въпреки това жизнерадостта в мен съм я съхранила.


По-лесно ми беше да кажа, че съм странна, радвайки се на росата, на танца на вятъра, на пухкавата опашка на някое животинче. Хората сякаш считат, че да бъдеш щастлив просто защото искаш да бъдеш такъв е странно нещо. По-често непривично за тях. Може би са забравили как да се радват на живота си.. Може би са срещали и те разочароващите погледи на околните сърдитковци.. Сякаш нормалното се е превърнало в ненормално.. Да си тъжен е нормално, да си щастлив.. странно.


Иронично, закачливо, за мен да си странен е най-прекрасното нещо на света! Целя да провокирам хората да излязат от своето "нормално" и да станат странни - неприличащи на другите. Защото да не приличаш на другите за мен е да си себе си!


Точно по времето, по което вече знаех, че на мен ми пасва идеално прилагателното странна, нещо сякаш още не си беше дошло на мястото. Започнах да си давам сметка, а и с годините практика също - да се покажеш такъв, какъвто си, е нещо хем плашещо, хем супер окриляващо! Защото преструването на нещо друго изисква още повече усилия, а и рано или късно фалшивото лъсва на преден план. Осъзнах с тези размишления за себе си крехкостта, нежността и добротата в сърцето си. Като малко птиче, учещо се да лети, търсещо слънцето, върховете на планините, аз исках да проявя себе си, да се покажа, да се излюпя, да разперя криле и да се понеса към необятния простор! И така, с усмивки и мечти се появи идеята за страницата ми.


С ясното съзнание учейки се да летя знам, че мога да покажа този път и на другите, странни птици, осмелявайки се на +20/30/60 години, че този техен полет няма да е толкова страшен, а напротив - той ще е едва началото, след него ще има още по-прекрасни поля и планини и попътен вятър!




Recent Posts

See All

Тишината - враг или приятел?

Ако срещаш в себе си и положителното и отрицателното за тишината, прочети редовете по-долу. Започвам темата с уговорката, че говоря и споделям от личен опит и преживяване. През последните години преми

bottom of page